O vulpe ca (nici) o altă vulpe

19.01.2018

"A fost odată ca niciodată, o vulpe ca nici o altă vulpe! Adică... o vulpe ca orice altă vulpe!

Într-o zi, vulpea noastră a întâlnit fructul la care râvnea. Înfometată, a căutat cu perseverență să îl obțină: S-a cățărat și a sărit, dar fructul era agățat prea sus pentru a-l ajunge. Brusc a-nțeles: nu îl putea atinge. Și-apucând de creangă, a tras o dată tare, sperând să îl doboare. Dar fructul a rămas nestingherit la locul lui.

Atunci vulpea s-a pus pe plâns. Și a plâns și a tot plâns, până când lacrimile vulpești s-au liniștit.

S-a ridicat atunci vulpea și a continuat să meargă unde foamea ei o îndemna să-și caute domolire."***

O cunoști pe vulpea noastră? V-ați întâlnit cumva? Vă beți ceaiul împreună?

Știu despre ea câte ceva, puțin, ca despre orice altă vulpe.

Știu despre foamea ei ceva mai mult, ceva ce știi și tu și oricine altcineva.

E ca și cum am găzdui înăuntru o mică ființă înfometată: de afecțiune, de reușită, de înțelegere, de acceptare... Ne străduim adesea - în ritmul propriu, mai timid sau mai curajos, mai planificat sau mai impulsiv - doar, doar vom gusta hrana de care avem nevoie.

Uneori, indiferent de propriile încercări (efortul) și indiferent de perseverența noastră (resurse), hrana ne rămâne străină, îndepărtată.

Și atunci vulpea nu o uită, nu o omite, nu o evită, nu o neagă! Vulpea o plânge și o consumă astfel, metaforic, primindu-și hrana sub o formă emoțională dătătoare de noi resurse!

Acum e pregătită să meargă mai departe, ascultând chemarea interioară.

Ți-a povestit și ție vulpea: ce simțea, ce gândea și... ce nevoi avea? A plâns și cu tine, cumva?

E în regulă așa. O vom asculta. Și în liniștea dintre cuvinte va răsuna chemarea sa.

Cu recunoștință,

O vulpe cu glasul recăpătat

***Inspirată de fabula lui Jean de la Fontaine, am ales să îi redau stima de sine vulpiței: misterioasă, neînțeleasă, etichetată și blamată... În sfârșit, Vulpea își dă voie să plângă! De la limbajul animal până la cel uman, un singur salt măreț: emoția verbalizată! Dăm glas vulpiței înfometate și redăm glas emoțiilor noastre!

P.s.: Pentru imbolduri de a cultiva recunoştinţa în viața ta, urmărește pagina de facebook În-ritmul-tău-psihologic întreaga lună ianuarie. Cu vulpița ne vom întâlni întregul an; ești curios ce ne va mai spune? Rămâi cât mai aproape de... ritmul tău psihologic! :)

{Imaginile sunt preluate de pe pinterest.com și nu dețin drepturi de autor pentru acestea}